logo alpc

Zwembaden

ALPC heeft een ruime keuze aan zwembaden van de merken Gre, Bestway en Summer fun. Het assortiment loopt uiteen van stalenwand baden welke het hele jaar buiten kunnen staan, tot frame baden en zelfdragende baden, welke u aan het eind van de zomer eenvoudig op kunt bergen. 

Om lang van uw zwembad te kunnen genieten is het onderhoud erg belangrijk. Een goede waterbalans kunt u bereiken door correct gebruik van chemie. Hiervoor kunt u ook gebruik maken van onze handige rekentool. Als u voor een groter zwembad gaat, kunt u ook kiezen voor wat extra hulp bij het schoonhouden van uw zwembad. Denk hierbij bijvoorbeeld aan automatische- of robotbodemstofzuigers.

 

 

Algemeen

Ingraven zwembaden

Belangrijk 
Voordat u begint met het plaatsen of welke werkzaamheden dan ook op het terrein, dient u de gemeente of de desbetreffende instantie daarvan op de hoogte te stellen en kennis te nemen van de benodigde vergunningen voor een dergelijke verrichting. 

De basisprincipes
Een opbouwzwembad dient te worden geïnstalleerd op een vlak, stabiel, horizontaal en waterpas terrein. In het geval dat het terrein hellend is, dient men materie weg te halen en in geen geval materie toe te voegen. Nooit een zwembad opzetten als het te hard waait. Het zwembad dient te worden opgezet door tenminste twee volwassenen. Geheugensteuntje: 1.000 liter = 1 m3 = 1.000 kg Plaats: Een zonnige en windvrije plek, ruimte reserveren voor water en elektriciteitstoevoer. Het is noodzakelijk dat de instructies voor het installeren van een opbouwzwembad precies worden opgevolgd; is dit niet het geval, dan vervalt de garantie. 

Plaats
Het terrein waarop het zwembad wordt geïnstalleerd moet vast en compact zijn (niet installeren op zachte of aangevulde grond). De oppervlakte moet glad en zuiver waterpas zijn, zonder gaten, onkruid, wortels of stenen die de liner kunnen beschadigen.
Zoek een zonnige plaats uit, in de nabijheid van een waterafvoer, een wateraansluiting en een aansluiting voor elektra (230 volt). Let op dat er geen ondergrondse leidingen ter plaatse lopen. Bescherm het zwembad tegen wind en plaats het zo mogelijk niet onder bomen (de bladeren vervuilen het zwembad).
Niet installeren onder hoogspanningskabels. Denk eraan dat de filterinstallatie op hetzelfde niveau geplaatst zal moeten worden als de bodem van het zwembad. 

Voorbereiding van het terrein
Markeer de plaats waarop we het zwembad gaan installeren. Wanneer het zwembad rond is, zal de diameter van het gat ca 1 meter meer moeten bedragen dan de diameter van uw zwembad. Wanneer het zwembad ovaal is, zal het gat 1 meter langer en 2 meter breder moeten zijn dan de afmetingen van het bad.
Houdt bij plaatsing rekening met de skimmer, inlaat en de trap. De diepte dient 15 cm meer te zijn dan de hoogte van uw zwembad (als uw zwembad 1.20 m hoog is, zal de diepte 1.35 m moeten zijn).
Zorg voor een platform van beton, dikte 15 cm met wapening, welke volkomen vlak en waterpas dient te zijn. Om te voorkomen dat de liner beschadigt, dient u bescherming in de vorm van een grondkleed of ondertegels op de betonplaat te leggen. 

Slot Installatie
Ga over tot het monteren van het zwembad en volg daarbij nauwkeurig de instructies van de gebruiksaanwijzing. Sluit de filterinstallatie aan met een harde PVC buis. Hierna het zwembad met water vullen.
Met tape de wanden aan de buitenzijde bekleden met 20 mm polystyreenplaat (tempex). Nooit tempex als isolatie onder de bodem aanbrengen.
Na controle de ruimte tussen het zwembad en talud aanvullen met gestabiliseerd zand (150 kg cement per m³ compact gemaakt fijn en weinig vochtig zand). Het gestabiliseerde zand, gelijkmatig gefaseerd rond de omtrek verdelen. Ga in etappes te werk, bijvoorbeeld 30 cm bij 30 cm, zodat het gestabiliseerde zand correct wordt gestort. Van deze handeling zal de toekomst en levensduur van uw bad afhangen, i.v.m. eventuele beschadigingen door schommelingen in het grondwaterpeil. Uitgraven van zwembaden 
Let op: sommige modellen hebben een versterking onder het zwembad, waarbij er uitsparingen gemaakt dienen te worden in het oppervlak waarop het zwembad geïnstalleerd wordt. - Het zwembad nooit zonder water laten staan - Denk aan het plaatsen van gestabiliseerd zand rondom het zwembad.

Winterklaar maken van uw zwembad

Als uw zwembad geschikt is om te overwinteren dan zijn dit de etappes die gevolgd dienen te worden: 1) wachten totdat de temperatuur van het water onder de 15°C is gekomen. 2) het water laten zakken tot onder de skimmer (vierkante opening bovenaan het zwembad). 3) de inlaatbuis afdichten met de winterstop. 4) winterproducten in uw zwembad doen (bijvoorbeeld anti-alg). Let op! Dit is geen anti-vries. Het water kan nog steeds bevriezen. 5) een winterafdekzeil op uw zwembad leggen, samen met een drain voor winterkleden of het kleed schuin te laten aflopen, voor afvoer van regenwater. 6) elementen zoals de slangen en het filtersysteem loskoppelen; ze droog maken en vervolgens droog opbergen. Wij raden af om stalen frame baden en baden met een opblaasrand winterklaar te maken. Deze modellen demonteren en voor de winter opbergen.

 

Zwembaden

Frame zwembaden

Eenvoudig en snel op te bouwen zwembaden voor een zomer lang zwemplezier. Bedoelt om 's winters te worden gedemonteerd en opgeborgen.

Steel Pro set

De serie Steel Pro Set is een rechthoekig stalen frame bad, eenvoudig op te zetten binnen een half uur en compleet met handleiding en reparatiesetje. De baden zijn blauw en de twee grootste baden worden geleverd inclusief cartridge filterpomp. De twee kleinste baden zijn zonder cartridge filterpomp, hierbij kan later nog een filterpomp worden aangesloten.  De rechthoekige zwembaden zijn bovengrondse zwembaden van hoge kwaliteit, die in staat zijn om extreme omstandigheden, zoals blootstelling aan UV-straling en chloor, te weerstaan. De sterke, stalen frames zijn gemaakt van roestbestendig materiaal. Er is geen gereedschap nodig om de zwembaden op te zetten. De zwembaden zijn getest om het gewicht en de spanning van grote hoeveelheden water de weerstaan. Gemaakt van TriTech, 2 lagen gelamineerd PVC met een polyester kern, bieden de Steel Pro zwembaden een superieure kwaliteit en duurzaamheid. De ingebouwde afwateringskleppen maken het leeg laten lopen voor opslag zeer eenvoudig.

 • Tritech materiaal
 • Afwateringsventiel
 • Corrosiebestendig stalen frame
 • Geen gereedschap nodig
 • Eenvoudig op te zetten
 • Superieur stalen frame met seal & lock systeem

Steel Pro Max set

De stalen frame baden uit de serie Sirocco zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar en met een blauwe liner. Het gepatenteerde roestbestendige frame is opgebouwd uit ovale buizen wat de baden nog steviger maakt. De baden zijn voorzien van een passende cartridge filterpomp. De baden zijn allemaal eenvoudig op te zetten binnen een half uur en worden standaard geleverd met een duidelijke handleiding en een reparatiesetje om eventuele kleine probleempjes te kunnen oplossen.

Bestway Sirocco (Steel Pro Max) ronde zwembaden zijn bovengrondse zwembaden van hoge kwaliteit, die in staat zijn om extreme omstandigheden, zoals blootstelling aan UV-straling en chloor, te weerstaan. De sterke, stalen frames zijn gemaakt van roestbestendig materiaal. De Max serie is voorzien van het extra rigide Seal & Lock systeem waardoor het frame nog sterker is. Er is geen gereedschap nodig om de zwembaden op te zetten. De zwembaden zijn getest om het gewicht en de spanning van grote hoeveelheden water de weerstaan. Gemaakt van TriTech, 2 lagen gelamineerd PVC met een polyester kern, bieden de Steel Pro zwembaden een superieure kwaliteit en duurzaamheid. De ingebouwde afwateringskleppen maken het leeg laten lopen voor opslag zeer eenvoudig.

 • TriTech materiaal
 • Afwateringsventiel
 • Corrosiebestendig stalen frame
 • Geen gereedschap nodig
 • Eenvoudig op te zetten
 • 3-ply PVC band voor extra ondersteuning
 • Mozaïek print op de liner
 • Patent aangevraagd
 • Superieur stalen frame met seal & lock systeem

Power steel (Ovaal, rond, rechthoek of vierkant)

De Bestway Power Steel ronde frame zwembaden zijn de ultieme bovengrondse zwembaden. De baden zijn speciaal ontworpen voor plezier in de zon voor vele jaren en zijn sensationeel familie baden. Met goed onderhoud en zorg kan een Bestway Power Steel Frame zwembad jarenlang plezier bieden. De sterke en roestbestendige metalen frames hebben ovalen buizen (extra stevig en met het unieke seal & lock systeem) en zijn omwikkeld met zware kwaliteit TriTech wanden. Aan het einde van het seizoen kan het zwembad eenvoudig worden geleegd dankzij de Flow Control afwateringsklep. De klep kan worden aangesloten op een tuinslang zodat het water uit de buurt van het zwembad kan worden afgevoerd. 

De rechthoekige Power Steel frame zwembaden zijn voorzien van speciale C-buizen. Deze buizen zorgen ervoor dat de baden meer druk kunnen weerstaan. Uit grondig testen is gebleken dat de connectoren zorgen voor meer flexibiliteit, ondanks extreme golven van spelen en duiken.  
Bestway's ovale Power Frame zwembaden bieden een gemakkelijke installatie, een stabiele constructie en een lang leven. De ovale vorm gebruikt 45% minder water dan een rond zwembad, wat neerkomt op 20% lagere kosten. Ovale Power Frame zwembaden zijn voorzien van roestbestendige metalen frames en extra sterke zijwanden gemaakt van drie afzonderlijke lagen materiaal (triTech). De binnenste laag van Polyester wordt gelamineerd op de buitenste twee lagen dikke PVC. Hierdoor ontstaat een totale dikte van 0,40-0,80 mm, afhankelijk van de afmeting van het zwembad. Voor het opzetten van een Bestway ovale Power frame zwembad is geen gereedschap nodig. De baden zijn licht van gewicht (de verpakking is 10% lichter) door het gebruik van minder materiaal. En omdat ze minder water gebruiken, wordt er bespaart op de waterrekening. De ingebouwde afwateringskleppen maken het legen van het zwembad voor opslag zeer eenvoudig. Verkrijgbaar in verschillende maten is een Bestway ovaal Power Frame zwembad geweldig voor zomerse waterpret! 

 • TriTech materiaal    
 • Afwateringsventiel    
 • Corrosiebestendig frame    
 • Geen gereedschap nodig    
 • Eenvoudig op te zetten     
 • Mozaïek prind op de liner    
 • 3-ply PVC band voor extra ondersteuning**    
 • T-connector**    
 • C-connector***    
 • Patent aangevraagd*    
 • Superieur stalen frame met seal & lock systeem*

*Geld voor alle ronde zwembaden **Geld voor alle ronde en ovalen zwembaden ***Geld voor alle rechthoekige zwembaden

Houten zwembaden

Onze grenen zwembaden worden volledig in Frankrijk geproduceerd. Het hout heeft een klasse IV autoclaaf behandeling ondergaan zodat een prima weerstand tegen rot en schadelijke insecten wordt gegarandeerd met PEFC keurmerk.

Normandië

Aantrekkelijke houten baden van grenen hout. Een serie van 5 mooie, robuuste zwembaden welke in geen enkele tuin zouden misstaan.De baden worden in Frankrijk geproduceerd en zijn tegen insecten en rot beschermd door een autoclaaf behandeling klasse IV. Het hout is duurzaam gekapt en voorzien het PEFC en FSC keurmerk. De baden zijn tussen de 116 en 130 cm diep (binnenmaat) en worden geleverd met een blauwe haak liner, zandfilter, grond- en wandbescherming, binnentrap van RVS en een buitentrap van hout. Ze zijn ook zeer geschikt om (deels) ingebouwd te worden. Lees hiervoor de handleiding.

Loire

Aantrekkelijke houten bad van grenen FSC/PEFC. In Frankrijk geproduceerd en tegen insecten en rot beschermd door een autoclaaf behandeling klasse IV. De baden zijn tussen de 116 en 142 cm diep (binnenmaat) en worden geleverd met een blauwe haak liner, zandfilter, grond- en wandbescherming, binnentrap van RVS en een buitentrap van hout. Ze zijn ook zeer geschikt om (deels) ingebouwd te worden. Lees hiervoor de handleiding.
 

Stalenwand zwembaden

Zwembaden voor langdurig zwemplezier. De baden kunnen probleemloos overwinteren, mits ze juist worden voorbereid. Een groot aantal van deze zwembaden kan ook worden ingebouwd, dus in de grond worden geplaatst. Kijk voor de mogelijkheden bij de specificaties van uw zwembad. Let op: Voor inbouw is het belangrijk dat er 50 cm gestabiliseerd zand rondom de constructie wordt gestort. Dit voorkomt problemen bij wisselende grondwaterstanden. 

Stalenwand decor

Kea

Dit mooi uitgevoerde stalenwand bad is 120 diep en geeft door zijn bijzondere kleur een rustige en voorname uitstraling. Het is verkrijgbaar in 5 verschillende afmetingen: 2 ronde en 3 ovaal. De baden zijn voorzien van een blauwe liner en een zandfilter van 3 m³/u. Incl. kindveilige trap . De liggers zijn 15 cm breed en de staanders 12 cm. Het ovale bad wordt geplaatst met schorren, houdt u bij het plaatsen rekening met een extra benodigde ruimte. Zie hiervoor onderstaande tabel. Het bad is geschikt voor zowel in- als opbouw. Een prima bad voor vele jaren zwemplezier in eigen tuin.

​Pacific

Een stalenwand bad en toch een landelijke look: dat zijn de zwembaden uit de serie Pacific. De stalenwanden hebben een houtdecor print, wat de baden een natuurlijke uitstraling geeft. De baden zijn 120 cm diep en worden geleverd als set, inclusief zandfilter, overlap liner en een kindveilige trap. De overlap liner is bij de grotere baden van 730 en 610 cm 40/100 dik, bij de kleinere baden is dat 30/100. De ovale baden in deze serie worden geschoord. Deze schorren zorgen voor extra stevigheid. Houdt bij de opbouw dan ook rekening met minimaal 20 cm extra ruimte aan de kopse kanten en 110 cm aan de zijden. De ronde baden hoeven niet te worden geschoord. Naast opbouw zijn de Pacific baden ook prima geschikt voor inbouw. Lees hiervoor de handleiding. U dient de ovale baden in te bouwen inclusief schorren, houdt ook hierbij dus rekening met de extra ruimte. Voor het ingraven van ronde baden is 50 cm extra ruimte rondom voldoende. Denkt u eraan om deze extra ruimtes op te vullen met gestabiliseerd zand.

Stalenwand

Atlantis

Stijlvolle en tijdloze zwembaden van een perfecte kwaliteit. U heeft bij de series Atlantis volop keuze: Er zijn ronde baden en ovale baden met schorren. Voor elk wat wils! Daarnaast worden alle baden geleverd met een liner van 40/100, een zandfilter en afwerkkappen boven én onder. Ook aan de kind veiligheid is gedacht: Alle baden worden geleverd met een trap waarvan de treden gemakkelijk te verwijderen zijn waardoor uw kind niet zonder toezicht in het bad kan komen. Bij de geschoorde ovalen baden moet u rekening houden met een extra ruimte van 20 à 25 cm aan de kopse kanten en 110 cm aan de lange zijden. Bij de Atlantis is ook ingraven een prima optie. Lees hiervoor de handleiding en kijk voor tips in ons verkoopboek.

Fidji

De Fidji is een mooi bad voor een aantrekkelijke prijs. De lichtgrijze stalenwand maakt het een bad wat in geen enkele tuin zou misstaan. De serie biedt keuze uit maar liefst 8 baden: 3 ovaal en 5 rond. De ovale baden worden geschoord en hebben daarom extra ruimte nodig: 20 a 25 cm aan de kopse kanten en 110 cm aan de lange zijden. De ronde baden zijn niet geschoord en hebben bij opbouw dan ook geen extra ruimte nodig. Mocht u kiezen voor inbouw dan dient er ook bij de ronde baden ruimte rondom vrijgehouden te worden welke gevuld dient te worden met gestabiliseerd zand. Een ruimte van 50 cm is voor de ronde baden voldoende. Lees de handleiding aandachtig door voor u aan de klus begint of kijk voor handige tips in ons verkoopboek. Alle baden worden geleverd met een kindveilige trap, een zandfilter en afwerkkappen voor de bovenkant.

​​Hydrium (zand- of cartridgefilter)

De Hydrium baden zijn in twee varianten verkrijgbaar, met zandfilter of cartridgefilter. Het is een serie stalen wand zwembaden met versterkte wanden van 0,4 mm dik staal en een PVC liner. Dit zorgt voor duurzaamheid en stabiliteit. Mogelijkheid tot overwinteren mits de voorschriften daarvoor goed worden nageleefd. De ovale baden zijn voorzien van schorren voor meer stevigheid. Bij alle baden is de bovenrand extra versterkt. De baden zijn verkrijgbaar in rond of ovaal en worden geleverd met een duidelijke instructie DVD.

​Sark

Rond stalen splasher zwembad in aangename antraciet of grijs kleur. Het staal is 0,3 mm dik en het bad heeft een blauwe liner van 0,2 mm. Wordt geleverd incl. inhangfilter met een capaciteit van 1,7 m3/u en een veiligheidstrap met 2x3 treden.
 

Zelfdragende zwembaden

Een zwembad opzetten is nog nooit zo eenvoudig geweest! U hoeft enkel de bovenste rand op te blazen en het bad is binnen no time klaar om gevuld te worden. U heeft keuze uit baden met en zonder pomp. De sets kunnen makkelijk worden uitgebreid met bijvoorbeeld een cover, grondtegels of een handige stofzuiger. Alle sets worden standaard geleverd met een duidelijke handleiding en een reparatiesetje. De serie Marin kent ook een aantal leuke baden speciaal voor kinderen.

Fast set

Een zwembad opzetten is nog nooit zo eenvoudig geweest! U hoeft enkel de bovenste rand op te blazen en het bad is binnen no time klaar om gevuld te worden. U heeft keuze uit baden met en zonder pomp. De sets kunnen gemakkelijk worden uitgebreid met bijvoorbeeld een cover, grondtegels of een handige stofzuiger. Alle sets worden standaard geleverd met een duidelijke handleiding en een reparatiesetje. De serie Fast set kent ook een aantal leuke baden speciaal voor kinderen.

Bestways Fast Set zwembaden zijn snel en eenvoudig op te zetten. Kies gewoon een vlakke, horizontale ondergrond, blaas de bovenste ring op, vul het bad met water en kijk hoe het zwembad omhoog komt. Installatie is super eenvoudig - u heeft geen gereedschap nodig. De baden zijn gemaakt van TriTech materiaal, 2 lagen gelamineerd PVC met een polyester kern wat zorgt voor een superieure sterkte en duurzaamheid. De ingebouwde afwateringskleppen maken het leeg laten lopen voor opslag zeer eenvoudig. Waterpret voor vele zomers!

 • TriTech materiaal
 • Zelfdragend
 • Afwateringsventiel
 • Compact en eenvoudig te dragen
 • Geen gereedschap nodig
 • Eenvoudig op te slaan
 • Eenvoudig op te zetten

 

agplogotritechTriTech materiaal       agplogoselfsupportinginflatabletopringZelfdragend    agplogodrainvalve    Afwateringsventiel  agplogosupercompacteasytotransportCompact en eenvoudig te dragen  agplogonotoolsrequired    Geen gereedschap nodig  agplogoeasytostoreEenvoudig op te slaan    agplogoeasytoassemble    Eenvoudig op te zetten

Zwembad onderhoud

Onderhoudmethodes zwembad

Er bestaan verschillende methodes: 

 • De autonome reiniging waardoor de bodem en/of de wanden volgens de verschillende modellen schoongemaakt kunnen worden, bestaande uit een robot die onafhankelijk van het filtersysteem functioneert (wordt direct op elektriciteit aangesloten of werkt op batterijen).
 • De automatische reiniging waardoor enkel de bodem van het zwembad gereinigd kan worden, over het algemeen bestaande uit een stofzuiger die aan het filtratiesysteem is verbonden.
 • De handmatige reiniging waardoor de bodem en de wanden van het zwembad schoongemaakt kunnen worden, over het algemeen bestaande uit een stofzuiger, een steel, slangen en een borstel. 

Er zijn verschillende toebehoren om uw zwembad te onderhouden.

 • Robot. Een automatisch en autonoom systeem (werkt op elektriciteit en heeft twee onafhankelijke motoren, één voor aanzuiging en de ander voor het voortbewegen). 
 • Een automatische bodemstofzuiger (functioneert op het vermogen van de pomp, een motor van ¾ pk is nodig voor het functioneren van dit apparaat) 
 • Een handmatige stofzuiger (wordt op de skimmer aangesloten) 
 • Een venturi-systeem (door tegendruk wordt aanzuiging mogelijk). Voor zwembaden zonder pomp.

Robotstofzuiger
De robotstofzuigers zijn ideaal voor het schoonhouden van grotere zwembaden. Ze worden aangedreven door een eigen motor en zijn voorzien van een filter. Hierdoor hoeven ze niet aangesloten te worden op de skimmer van uw zwembad. Welke robot u ook kiest, u zet hem eenvoudig aan en hij doet het werk!

Automatische bodemstofzuigers
De automatische bodemstofzuigers van Bestway en Gre worden aangesloten op de filterpomp van uw zwembad. Afhankelijk van welk type u kiest worden de wanden en de bodem gereinigd. Bij de stofzuigers van Gre wordt er bij de benodigde pomp uitgegaan van de pompen welke voldoen aan de nieuwe norm NF P 90-318. Mocht u een oudere pomp hebben dan kan het zijn dat u een zwaardere pomp nodig heeft.

Pompen
ALPC heeft een uitgebreid assortiment zwembad pompen. Globaal gezien heeft u keuze uit twee soorten pompen: zandfilter en cartridgefilter. De zandfilters reinigen het zwembadwater door te filteren met daarvoor speciaal bestemd filterzand. Bij patroonfilters wordt er gebruik gemaakt van een speciale cartridge welke eenvoudig vervangen kan worden. 

Zandfilters en pompen

Om het zwembadwater in goede conditie te houden is het noodzakelijk om het water te filteren. Er zijn hiervoor verschillende methodes. 

Zandfilter

Hierbij wordt het water d.m.v. een pomp door een vat met speciaal filterzand (met een korreldikte van 0,4 – 0,8 mm) geleid om vuildeeltjes af te vangen. De zandfilters worden als complete set geleverd (zonder zand), maar ook is het mogelijk om de onderdelen apart te bestellen. De capaciteit van de pompen varieert met de grootte van het zwembad. Worden er extra’s op aangesloten, zoals bijvoorbeeld solarverwarming, dan is het aan te bevelen om een iets zwaardere pomp te nemen. De pompen zijn zelfaanzuigend of niet-zelfaanzuigend. In het laatste geval dient u er bij een inbouwzwembad rekening mee te houden dat de pomp geplaatst wordt onder het waterniveau. Afhankelijk van de vervuiling kunt u het zand vervangen, bij normaal gebruik ongeveer 1x per 2 jaar. Twee goede en milieuvriendelijke alternatieven voor zand zijn bijvoorbeeld het lichte Aqualoon/Polysphere en glas.

Filterpompen

Speciaal gemaakt voor de Polysphere/Aqualoon vulling. Deze vulling is vele malen lichter dan zand, heeft een bijzonder lange levensduur, kan handmatig worden gereinigd en is ook nog eens recyclebaar. De pompen zijn niet geschikt om te vullen met zand. 

Cartridgefilters

Hierbij wordt het water door een kunststof filter (als een soort harmonica) geleid. Dit filter dient u (uiteraard afhankelijk van het gebruik en de vervuiling) gemiddeld 1x per 2 weken te reinigen of te vervangen. Reinigen kan door b.v. een cartridgecleaner te gebruiken (aan te sluiten op een tuinslang) of handmatig in een emmer met soda. Op deze filters kunnen geen stofzuigers worden aangesloten. Naast de filtratie is een juist gebruik van de zwembadchemie van belang. Zie hiervoor de uitgebreide tips onder het hoofdstuk: Chemie.

Functies van het zandfiltersysteem 
Filtratie: het water wordt aangezogen door de skimmer, gaat door een filter, en wordt gefilterd teruggeworpen in het zwembad via de terugkeer buis(-zen). 
Backwash: de backwash heeft als doel het water in het filter te laten circuleren, in tegenovergestelde richting als wanneer het zandfilter op de positie ‘filtreren’ is ingesteld, met als doel de onzuiverheden los te krijgen van het filtrerende medium. De backwash dient te worden uitgevoerd op het moment dat het filter verzadigd is, wat kan worden afgelezen van de manometer. Normaal gesproken staat de wijzer in het groene gedeelte; op het moment dat het in het oranje gedeelte staat, betekent het dat het debiet van het water in de filter vertraagd is doordat het filter vol zit met onzuiverheden.
Spoelen: na de backwash spoelen, om het vervuilde water in het filter af te voeren via de uitgang ‘waste’.
Circulatie: het water circuleert zonder door het filter te gaan. Hierdoor worden de producten die het water behandelen snel door het water verspreid (alleen bij een 6-weg regelklep). 
Waste: met deze functie wordt het water in het bassin aangezogen en vervolgens afgevoerd via de uitgang ‘waste’ zonder door het filter te gaan. Deze functie zal worden gebruikt om het niveau van het water te laten zakken na forse regenbuien, die voor een verhoogd waterniveau gezorgd hebben, of bij het schoonmaken van een vervuild bassin met een bezem. 
Closed: Alles is afgesloten. 

Let op! 

 • Een filtersysteem moet voldoende zijn om de totale hoeveelheid water van het zwembad minimaal 3x per 24 uur te laten circuleren. Voorbeeld: een Fidji 730 heeft een volume van 25.323 ltr. In 24 uur moet er dus 3x25.323 ltr worden verpompt. Dat is (afgerond) 75,9 m³. Voor dit bad is er minimaal nodig een pomp van 3,2 m³/u (75,9 gedeeld door 24). Bij Fidji 730 wordt een pomp geleverd van 4 m³/u, dus ruim voldoende. 
 • Zandfilters hebben een homogeen granulaat nodig. Deze grootte bepaalt de mate van filtering. Hoe kleiner hoe beter, maar uiteraard dient het zand niet in het bad terecht te komen. Daarom wordt aanbevolen een korrelgrootte van 0,4 - 0,8 mm. Gewoon zand is hiervoor niet geschikt, omdat dat snel dichtslibt.
 • Het filter moet voor ongeveer 2/3 deel gevuld zijn met zand of zandvervangers (Aqualoon/Polysphere of glas).
 • Pomp is in verhouding tot het filtervat te zwaar: de flow is zo sterk dat het zand de vuildeeltjes niet kan vasthouden. Filtert dus niet goed en ook kan er zand in de slangen of het zwembad komen.
 • Pomp is in verhouding tot het filtervat te licht: er gaat niet echt iets mis. Het water loopt veel langzamer door het filter, waardoor het wel veel langer duurt voor de circulatie is voltooid.
   

 

Waterbehandeling

1 Basis

Een zwembad of spa is er voor uw plezier. En dat plezier begint met zuiver water. 

Hoe u dat water in een uitstekende conditie houdt?

Als importeur en grossier doen wij graag een boekje open over gezond zwemwater. Wij geven u niet alleen achtergrondinformatie, maar ook tal van tips voor het onderhoud. Verder benoemen we de middelen die u daarvoor nodig hebt, inclusief de hulpmiddelen. Als u deze tips in praktijk brengt, verzekert u zich van het zuiverste water. Een heel seizoen lang, jaar in jaar uit. Het gaat eenvoudiger dan u denkt. 

Wat u zelf kunt doen

Zwemplezier van het zuiverste water begint bij een doordacht watercirculatiesysteem en een goed werkende filterinstallatie. Het bad is gevuld met leidingwater. Hiermee legt u de basis voor schoon en helder water. Nu kunt u zelf ook een steentje bijdragen aan de kwaliteit van uw badwater. Bladeren uit het water vissen en `s avonds uw bassin afdekken, uw bad een grote beurt geven met een bodemreiniger, de omgeving schoonhouden. Het verhoogt uw zwemplezier en uw bad nodigt u uit voor een frisse duik. Bij gezond zwemwater komt echter meer kijken. Desinfecteren bijvoorbeeld. En doordachte waterbehandeling. Laten we de feiten eens op een rij zetten. 

Algen, bacteriën en verontreinigingen krijgen geen kans

Zeker een verwarmd, maar ook een koud buitenbad krijgt nogal wat te verwerken. Juist bij zomerse temperaturen. Bacteriën voelen zich dan als een vis in het water. Ze vermenigvuldigen zich in rap tempo. Algen houden eveneens van zonnestralen. Ze zorgen voor een groen/bruine aanslag en verkleuren uw zwemwater. Bovendien veroorzaken algen de kans op gladheid. En wat denkt u van haren, huidschilfers en zonnebrandcrème die in uw bad achterblijven? Of bladeren, stof en insecten? 

Gelukkig hoeft u van dit ongemak geen hinder te ondervinden. Want met de juiste waterbehandeling worden verontreinigingen afgevoerd en krijgen algen en bacteriën geen kans. Sterker nog, u bent zeker van een constante kwaliteit zwemwater. En van zwemplezier zonder zorgen. 

Enkele begrippen

Hoe u uw zwemwater aantrekkelijk houdt? Een gezonde waterbalans is een eerste vereiste. Daar komen we straks op terug. Eerst willen we u vertrouwd maken met enkele begrippen. Ze komen u ongetwijfeld bekend voor. “Meten is weten“ geldt in het bijzonder voor gezond zwemwater. Om uw meting uit te voeren gebruikt u testsets.

 • mg/l en parts pro million (p.p.m.)

In uw zwemwater bevinden zich stoffen als chloor en calcium. De concentratie van deze stoffen drukken we uit in mg/l of p.p.m.: een duizendste gram per liter.

Stappenplan om uw zwembad in gebruik te nemen

Vul het zwembad met leidingwater. Houdt er rekening mee, dat dit voor de grotere zwembaden een behoorlijke tijd gaat duren.
Meet de pH waarde van het water en stel deze zonodig bij. Om het chloor optimaal zijn werk te laten doen dient de waarde te liggen tussen 7,2 en 7,6.
Begin met een shock behandeling. Hieronder wordt verstaan het toevoegen van een extra hoge dosering chloor (3x de gebruikelijke dosering), snel oplossend.
Voor onderhoud kunt u gebruik maken van de chloortabletten in de drijvers. Deze lossen langzaam op en zorgen voor een gereguleerde afgifte van het chloor.
Regelmatige controle van de pH waarde en het chloorgehalte is noodzakelijk.
Doseer wekelijks anti-alg.
 
Met deze basisregels is uw zwembad niet alleen klaar voor gebruik, ook de waterkwaliteit is veilig. De speciaal hiervoor ontwikkelde Summer Fun Startset bevat alle producten om een perfecte start mogelijk te maken. Uiteraard vergt een zwembad onderhoud. Of dat veel of weinig werk vraagt, hebt u zelf in de hand. Denk bijvoorbeeld eens aan de locatie van het zwembad. Staat het onder een boom of hebt u naast het zwembad een zandstrand gecreëerd? Maakt u gebruik van een zomerkleed om dit vuil zo goed mogelijk uit het water te houden? En als er toch vervuiling optreedt, verwijdert u dat dan handmatig? Allemaal zaken die van invloed zijn op de kwaliteit van het zwemwater en dus ook op de hoeveelheid chemicaliën die nodig is. Door regelmatig een beetje aandacht aan uw zwembad te besteden, bereikt u met minimale inspanning het beste resultaat.
Verderop vindt u een overzicht van de meest voorkomende problemen en de maatregelen die u zelf kunt nemen, maar beter is het om deze problemen te voorkomen. Regelmatig meten en op tijd corrigeren is het devies: meten is weten, gissen is missen!

Inhoud van het zwembad

De krachtige moderne zwembadproducten zorgen ervoor dat uw zwemwater eruit ziet zoals het hoort: kraakhelder en sprankelend genoeg om er een duik in te nemen. Voordat u deze producten gaat doseren is het handig om de inhoud van uw zwembad in m³ te berekenen. In het kort:
Rechthoek: lengte x breedte x diepte
Rond: diameter x diameter x diepte x 0,78
Ovaal: grootste lengte x grootste breedte x diepte x 0,89

De op de verpakkingen aangegeven doseringen zijn gebaseerd op gemiddelde waarden. Het verbruik van de producten is sterk afhankelijk van de vervuiling, het gebruik en de temperatuur en u zult dit dus soms moeten aanpassen. Weer geldt dat u door regelmatig te meten een goed idee krijgt of en wanneer er middelen nodig zijn. Ervaring leert ook in dit geval.

2 Meten

Meten is weten en om een goed gebruik van zwembadchemie te maken, moet men weten hoe de waterkwaliteit is. Dat kan gemeten worden met eenvoudige teststrips, maar ook met computergestuurde apparaten die al het werk voor u doen.

pH-waarde
Ook deze term klinkt u vast en zeker bekend in de oren. De pH-waarde geeft aan of uw water zuur, neutraal of alkalisch (basisch) is. Bij een waarde van 7,0 is het water neutraal. Bij meer dan 7,0 pH is het water alkalisch (basisch), bij minder dan 7,0 pH zuur. De waarde mag schommelen tussen 6,8 en 7,8, de ideale waarde is 7,2. De pH-waarde is van belang voor de desinfectie van uw bad. Ook bij kalkafzetting en algen is de pH-waarde van belang.

Calciumhardheid en kalkevenwicht
De calciumhardheid geeft het kalkgehalte in uw water aan. Hoe hoger deze waarde, hoe meer kalk in uw bad. En het omgekeerde. De normale waarde ligt tussen de 100 en 250 p.p.m. (5,5º-14º dH= Duitse graden hardheid). Zacht water heeft een hardheid van 0 – 145 p.p.m. ( 0º- 8º dH ), middelhard water 145 -270 p.p.m. ( 8º -15º dH) en hard water 270 – 540 p.p.m. ( 15º - 30º dH). Hoeveel kalk mag er in het water zitten? Hoe krijgt u helder water en hoe voorkomt u kalkaanslag? Bij een kalkevenwicht is de kalk in het zwemwater voor 100% opgelost. Er is nu geen afzetting van kalk mogelijk. Van troebel water door “vlokken” is evenmin sprake. Bij dit evenwicht worden de materialen van uw bad niet aangetast.

Alkaliteit
PH-waarde, desinfectie en alkaliteit zijn nauw met elkaar verbonden. U krijgt namelijk alleen een goede desinfectie bij een stabiele pH-waarde.
Die stabiliteit wordt in grote mate bepaald door de alkaliteit. Deze laatste dient te liggen tussen de 100 en 150 p.p.m.

Chloorwaarde
Hoeveel chloor mag uw bad hebben? Laten we eerst ingaan op de volgende drie begrippen: totale, de vrije en de gebonden chloorwaarde.
De totale chloorwaarde geeft de hoeveelheid chloor in uw water weer, maar zegt niets over de werking ervan. Normale waarde 0,5 – 3,5 p.p.m.
De vrije chloorwaarde geeft aan hoeveel actief chloor uw water bevat. Dit gehalte bepaalt de desinfectie. Het ligt tussen de 0,5 – 2,5 p.p.m.(binnenbaden 1,0 p.p.m., buitenbaden 2,0 – 2,5 p.p.m.) Gebonden chloor is niet meer actief. Het heeft z`n desinfecterende werk gedaan en werkt zelfs de desinfectie tegen. Het ruikt sterk en kan ogen en slijmvliezen irriteren. Hoe lager de gebonden chloorwaarde, hoe beter. Hanteer een maximumwaarde van 1,0 p.p.m. De gebonden chloorwaarde mag overigens nooit hoger liggen dan de vrije chloorwaarde.

Cyanuurzuur
Cyanuurzuur voorkomt dat uw chloor snel uitgast en daardoor niet meer desinfecteert. Het zit standaard in o.a. chloorgranulaat (Choc) en chloortabletten (mini en long).De normale waarden zijn 20 – 35 p.p.m. Teveel cyanuurzuur betekent weer dat uw chloor niet kan desinfecteren.

Temperatuur
De temperatuur van uw zwemwater bepaalt voor een belangrijk deel de hoeveelheid desinfectiemiddelen. Hoe warmer het water, hoe meer algen en bacteriën. En hoe meer huidvetten er loslaten. Cosmetica als bodylotion en gel komen eveneens in het water terecht. De temperatuur heeft gevolgen voor de ontsmetting, het kalkevenwicht, de verdamping en het uitgassen van het chloor. Voor een privé zwembad ligt de ideale temperatuur tussen de 25 en 27ºC.

Zo maakt u de waterbalans op
Wanneer heeft u gezond zwemwater? Het antwoord op die vraag is eenvoudig: als het water in balans is. Daarvoor dient u enig meetwerk te verrichten. Zoals de pH-waarde, de temperatuur, de calciumhardheid en de alkaliteit. Aan de hand van uw metingen kent u ze een aantal punten toe (zie tabel). Die punten telt u bij elkaar op. Komt de uitkomst precies uit op 12,1? Dan is uw water in balans. Dit is meteen uw streefwaarde. Zorg dat uw water dit getal zo dicht mogelijk benadert. Met de producten die u aantreft in deze catalogus kunt u de waarde corrigeren. Verder op deze pagina ziet u hoe u eventuele problemen oplost.

Rekentool gezond zwemwater

Shock therapie bij intensief gebruik
Komt uw meting uit op minder dan 12,1? Dan is uw zwemwater kalkagressief. Komt u uit boven de 12,1 dan is uw water kalkafzettend. Uw zwemwater verdient aandacht. Juist na een druk weekend, intensief zwemmen, bij broeierig weer of na een onweersbui. Dan heeft het water de tijd nodig om te herstellen. U kunt dit herstel bespoedigen met een shockbehandeling. U voegt dan een extra dosis chloor (Shock) aan uw water toe (chloorwaarde tot bijvoorbeeld 4 mg/l). Deze shocktherapie mist z'n werking niet.

Meten is weten en om een goed gebruik van zwembadchemie te maken, moet men weten hoe de waterkwaliteit is. Dat kan gemeten worden met eenvoudige teststrips, maar ook met computergestuurde apparaten die al het werk voor u doen.

 • Teststrips: snel en gemakkelijk meten, eenvoudig in gebruik en direct resultaat.
 • Digitale meter:  redelijk nauwkeurig en gemakkelijk in gebruik.
 • Photometer: meetapparaten voor een nauwkeurige meting van de waterkwaliteit. Deze apparaten maken gebruik van tabletten en ijkvloeistoffen. Ze vragen wat meer werk, maar geven exacte informatie

3 Regulering

Stabilisatoren

Zorgen voor een stabiele omgeving, waardoor alle onderhoudsmiddelen optimaal hun werk kunnen doen. 

pH middelen

Om het chloor optimaal zijn werk te laten doen, is het noodzakelijk dat de pH waarde neutraal is en zo lang mogelijk stabiel blijft.

4 Desinfectie/reinigen

Middelen​

Deze middelen voorkomen de groei van (micro)organismen (bacteriën, algen etcetera.) Ze zijn belangrijk om het water schoon en gezond te houden. De producten zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en verpakkingen.
vlokmiddelen
randreiniger
basisreiniger
anti alg
metaal en kalkverwijderaar
chloor

5 Overig 

Perfecte waterkwaliteit zonder inspanning

Voor uw gemak is een aantal hulpmiddelen ontwikkeld om de waterkwaliteit te waarborgen, zonder dat u er omkijken naar heeft.

Zoutelektrolyse: U maakt van uw zwemwater zout water en het apparaat zorgt ervoor dat dit zout wordt omgezet in chloor. Dat gebeurt door middel van elektrolyse. Deze apparaten zijn er zowel voor inbouw- als opbouw zwembaden. pH perfect regelt de pH automatisch, zorgt voor een permanente weergave van de waardes en geeft alarm bij onvoldoende correctie vloeistoffen. Een ideale aanvulling op het zoutelektrolyse apparaat. Om nog meer te kunnen genieten van uw zwembad staat een uitgebreid assortiment middelen tot uw beschikking. Variërend van borstels en chloordrijvers tot thermometers en verlichting, aan u de keus.

Zomerklaar maken van het zwembad

Lopen de temperaturen weer op tot aangename waarden? Dan wilt u natuurlijk weer zo snel mogelijk van uw zwembad genieten.
U begint dan ook met de nodige voorbereidingen. De controle van uw zwemwater is daarbij inbegrepen. Is het water tijdens de wintermaanden echt vervuild, dan vervangt u geleidelijk het water, of u kunt, alleen als het bad zich hiervoor leent, het zwembad helemaal leeg pompen. Een dompelpomp is een hulpmiddel bij uitstek. Met lauw water en een borstel verwijdert u vuil en afzetting. Grof vuil zuigt u van de bodem. Een (eventuele) vetrand neemt u weg met een randreiniger. Daarna draait u de aftapkranen dicht en vult u het bad (verder) met leidingwater.
Vervolgens maakt u uw filterinstallatie klaar voor gebruik. Zand dat ouder is dan 5 jaar, vervangt u door nieuw. De filterinstallatie laat u continue lopen totdat het water weer helder is. U controleert leidingen en ontluchters. Dan kunt u de zwembadverwarming in bedrijf nemen.
Ook accessoires als bodemreinigers, afsluiters en thermometers loopt u na. Uw testset vervangt u elk jaar.
Tot slot laat u uw winterkleed drogen voor u het gaat opbergen.
Bovenstaande allemaal uitgevoerd? Dan volgt alleen nog het wateronderhoud. Om dit in conditie te krijgen, volgt u de basisregels van het stappenplan en uw zwembad is klaar voor weer een hele zomer lang zwemplezier.

Winterklaar maken van het zwembad

Wat doet u met uw bad als het seizoen erop zit? Ongetwijfeld loopt u het bassin nog eens na en controleert u de installatie. Werkt hij nog zoals het moet? Nergens lekkage? Zijn alle bladeren uit het zwembad? Het spreek voor zich dat u de installatie vorstvrij maakt. U voorkomt hiermee dat de leidingen en de installatie stukvriezen. Alle delen die boven de vorstgrens liggen (minder dan 70 cm onder het maaiveld) tapt u af, evenals het filtersysteem.
Het bad zelf pompt u leeg totdat de skimmers en inspuiters “vrij” liggen. Deze dopt u met pluggen af. De buizen pompt u leeg. Het water in het bad gaat overwinteren, staat zeker 6 maanden stil. Het loont de moeite om nu al dit water de nodige zorg te geven. Dat scheelt u in de lente extra werk.
Wij geven u de volgende tips. Zuig grof vuil van de bodem en loos het eventueel direct op het riool. Laat uw filter goed terug spoelen, minstens 10 minuten. Pomp het water uit het bad tot ca. 20 cm onder de inlaat en verwijder de vetrand met een reiniger. Vervolgens tapt u het filter en de pomp af. De aftappers laat u open en u verwijdert het deksel. Pomp en ketel kunnen drogen. Filterzand, ouder dan 5 jaar, kunt u vervangen. Heeft u een horizontaal gemonteerde drukmeter? Draai deze los en laat hem leeglopen. U voorkomt hiermee bevriezen. Leidingen waarin water kan blijven staan tapt u eveneens af. Ook cv-leidingen en installaties voor zonne-energie. De aftappers laat u open staan.
Als u een zomerkleed heeft: laat het goed drogen, zet het in de talkpoeder en berg het op in zwart plastic. Een lamellenafdekking rolt u strak op. Dek uw bad bij voorkeur af met een winterkleed. Zo houdt u het bad vrij van bladeren en andere ongewenste zaken. Controleer tussentijds het waterniveau. Door veel regenval kan dit te hoog worden. Overtollig water afvoeren met een dompelpomp naar het riool.

IJsvorming

Om het water in de winter stabiel te houden, kan anti-alg worden toegevoegd. Het water blijft dan in goede conditie. Anti-alg is echter geen antivries: bij vorst bevriest het water
wel degelijk. Om de expansie van ijsvorming op te vangen, kunt u winterdrijvers gebruiken. Deze kunststof bakken drijven op het water en vangen de druk op van het uitzettende ijs. Het voorkomt eventuele beschadigingen aan uw liner. Sla ijs nooit kapot, door het drukverschil kan dit problemen met uw liner veroorzaken. Rustig laten bevriezen dus.


Tabel Probleemwijzer

 

Zwembad toebehoren

Onderhoudmethodes zwembad

Voor bij het zwembad hebben wij een breed assortiment. Douches, trappen, tegels, pool trainers, speelgoed en meer. 

Douches

Voor de zwembad douches hebben wij een breed assortiment, passend bij elke wens. De solardouches zijn er in ronde of vierkante vorm, in hout, aluminium of zwart, recht of gebogen en met verschillende tankinhoud. Allemaal hebben ze een luxe uitstraling en zijn ze eenvoudig aan te sluiten via een koppeling op uw tuinslang. Ze leveren koud en warm water. Daarnaast hebben we ook douches zonder tank. Deze kunnen bijvoorbeeld direct worden aangesloten worden op de tuinslang, worden bevestigd aan de zwembadtrap of aan een boom. Daarnaast hebben we een originele plateau douche in ons assortiment welke sproeit zodra u er op gaat staan.  

​Zomerkleden

Een zomerkleed is bedoeld als afdekking in de zomer. Het bestaat uit een soort noppenfolie wat op het water drijft. Een zomerkleed is dus altijd iets kleiner dan de afmetingen van het zwembad om overtollig water te kunnen afvoeren. Het is eenvoudig na het zwemmen aan te brengen. Met de noppen naar beneden houdt het de temperatuur van het water beter vast omdat verdamping wordt verminderd. Ook draagt het bij aan het minder vuil worden van het water, wat een gunstige invloed heeft op het gebruik van chemicaliën. Het is verkrijgbaar in verschillende diktes: 180 micron voor de robuuste, uitmuntende versie voor de veeleisende gebruiker en de zeer voordelige solarcovers van 80 micron, die meestal voor de wat eenvoudiger zwembaden worden gebruikt. Uiteraard zijn de kleden in zeer veel verschillende afmetingen te verkrijgen. Voor elk zwembad een zomerkleed dus. Mocht u toch een afwijkende maat nodig hebben, dan is het altijd mogelijk om een bestaande maat bij te knippen. Dat heeft geen invloed op de werking ervan.

​Covers

Deze covers zijn speciaal voor de frame baden en zelfdragende zwembaden. Ze vallen over het zwembad heen en worden door middel van een koord vastgebonden. Ze zijn gemaakt van duurzaam materiaal en bevatten afvoergaten om overtollig water te lozen. Er zijn aparte covers voor de baden met opblaasrand en de frame pools. 

Winterkleden

De winterkleden, de naam zegt het al, zijn bedoeld voor zwembaden die overwinteren. Het is een afdekkleed wat over het bad wordt gelegd en met spanbanden bevestigd. Aanbevolen wordt om tijdens de winter een bal of iets dergelijks, op het water eronder te leggen, om doorzakken door regenwater te voorkomen. De dikte is 100g/m².

Ondertegels

Ter bescherming van de liner is het aan te bevelen om een laag aan te brengen tussen de (betonnen) ondergrond en de liner. Een praktisch en tevens isolerend artikel hiervoor is de groep ondertegels. Eenvoudig aan te brengen en door het handzame formaat geschikt voor elk zwembad. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: de gewone tegels in een blauwe kleur en in de maten 50x50 cm en 81x81 cm en de tegels met een bijzondere print, grijs in rastervorm en groen als een imitatie van gras. In dezelfde serie zijn ook tegels verkrijgbaar voor onder een spa. Deze worden als complete set geleverd, passend voor de opblaasbare spa’s.

​Warmtepompen

Een warmtepomp is de meest voordelige manier om het zwembad te verwarmen. Wij bieden een tweetal types aan: de Hot Splash in 2 uitvoeringen en de Sun Spring. Hot Splash is het wat eenvoudiger type en bedoeld voor de kleinere zwembaden. De lichtgewicht pomp is compact, te gebruiken bij temperaturen vanaf 15˚ C en gemakkelijk te installeren. Plug & Play, direct klaar voor gebruik. Sun Spring is meer geschikt voor de grotere en duurdere zwembaden. De maximale warmteafgifte is groter en de pomp werkt al vanaf een buitentemperatuur van 8˚ C. Kan dus gedurende veel langere tijd worden ingezet. Verder is de constructie van dit type verticaal, waardoor de koude lucht naar boven wordt uitgeblazen. Dat geeft betere rendementen, terwijl de pomp maar weinig ruimte in beslag neemt.

Solar Verwarming

Naast de warmtepompen kan het zwemwater ook worden verwarmd d.m.v. solarverwarming. Dit is een goedkope en milieuvriendelijke manier om uw zwembad te verwarmen. De zonnecollector matten worden aangesloten op uw filterpomp en de zon doet het werk. De temperatuur van het water is hierbij wel afhankelijk van de omgeving. Door de solarverwarming wordt het water verwarmd tot ongeveer 4º C boven de omgevingstemperatuur. Het aantal solarmatten is afhankelijk van de grootte van uw zwembad. Kleinere opzetbaden hebben net als grote inbouwbaden behoefte aan verwarming. Een solarset is zeer eenvoudig te installeren en kan direct aangesloten worden op uw circulatiepomp. Advies om te gebruiken in combinatie met de Bypass. Het oppervlak van de matten moet overeenkomen met tenminste 50% van de oppervlakte van het zwembad. 

Voordelen: 

 • Een goedkope en milieuvriendelijke manier om uw zwembad te verwarmen;
 • Eenvoudige installatie. Past op uw bestaande circulatiepomp; 
 • Gemakkelijk op te bergen na het seizoen;
 • Een effectieve manier om de temperatuur van uw badwater te verhogen;